Crònica del Consell plenari del 1 de Març de 2017

El govern va presentar moltes propostes que des de la CUP havíem impulsat en plenari anteriorment: retirada plaques franquistes, pla de xoc, rebost solidàri...

En la part de l'informe del delegat del govern barceloní, Eloi Badia, es va anunciar l’avenç en la nova escola i l’institut públic del districte. No deixa de ser curiós que quan aquests projectes s’allunyaven la culpa era dels pressupostos de la Generalitat, ara que s’apropen l’Ajuntament no perd un segon en penjar-se la medalla. També va informar del Centre de Distribució d’Aliments, un nou projecte impulsat per l’entitat Gràcia Participa i que es deriva de la proposta que la CUP va presentar en el marc del Pla de Xoc de Gràcia a l’inici del mandat. Aquest projecte que pretén treballar per eradicar la pobresa alimentària, no obstant, divergeix considerablement del projecte original que vam presentar, també com una esmena al PAD Gràcia i que el govern va rebutjar: s’obra la porta a la gestió externalitzada, assumeix un caire perillosament caritatiu i s’oblida d’un element clau, el reaprofitament d’aliments de mercats i centres educatius. També es va fer esment de la retirada de 163 de les 166 símbols franquistes dels carrers del districte, una proposta que també vam impulsar des de la CUP al primer ple del mandat.

Mesures de govern i part decisòria:

a) Pla de dinamització comercial de la Vila de Gràcia: es presenta una mesura de foment de l’associacionisme comercial de la Vila. Creiem que aquesta mesura té punts positius i ens mostrem a favor. No obstant aprofitem l’oportunitat per fer algunes reflexions: cal passar del concepte de comerç de proximitat al d’economia i productes de proximitat, potenciant el quilòmetre 0 i l’economia productiva dins del districte com l’única forma de potenciar un comerç amb importants beneficis pel veïnat gracienc i com a forma de sortir del tsunami del capitalisme neoliberal. Si destinaran 40.000€ anuals.

b) Informe actuacions respecte el Pla de Xoc: el govern porta un informe sobre les diferents accions que es duen a terme per combatre la pobresa en les seves diferents cares. Aquest informe, afirma el govern, té el desencadenat en les taules pel Pla de Xoc de Gràcia que com a CUP vam proposar a l’inici del mandat. No obstant, arriba gairebé a meitat de mandat i és un simplement un informe de recull de dades, de diagnosi, sense noves propostes sorgides d’aquestes taules que el govern va inutilitzar. Un Pla de Xoc és, per definició, urgent i no finalista. En tot cas, el recull de dades que s’ha elaborat és essencial per a l’acció política present i futura al districte.

Proposicions oposició:

c) Pla per l’esport gracienc: davant les recents notícies que s’han fet públiques sobre la pèrdua de la concessió de la gestió d’equipaments esportius per part del CB Coll o el CE Europa, o les dificultats normatives de la pista de bàsquet dels Lluïsos, CiU proposa l’elaboració d’un pla que preservi l’esport gracienc. Ens mostrem a favor remarcant el necessari caràcter intergeneracional i popular, fent èmfasi alhora que bona part d’aquestes problemàtiques es deriven de la gestió externalitzada d’equipaments públics, i que d’altra manera no s’haguessin produït. S’aprova amb l’únic vot contrari de BEC i PSC.

d) Consulta canvi nom carrer Secretari Coloma: aquest carrer va ser nombrat amb aquest nom durant l’època franquista. Fa referència a un inquisidor, un fonamentalista catòlic. ERC proposa que es faci una consulta vinculant entre el veïnat del carrer per canviar-ne el nom. Votem a favor, i s’aprova amb l’únic vot contrari de la dreta espanyolista de C’s i PP.

e) Taula seguiment d’externalitzacions del districte: des de la CUP proposem constituir una taula on es segueixin el conjunt de contractes d’externalitzacions dels servis i equipaments que ofereix del districte. Amb l’objectiu de estudiar-ne i planificar-ne la seva municipalització, i evitar episodis com el dels equipaments esportius o la renovació de Ràdio Gràcia sense passar pel Consell d’Equipament. La proposició s’aprova amb el vot de CUP, ERC i CiU. El govern de BEC i PSC voten en contra a la proposta, al·legant que aquesta informació ja hi és. L’evidència, però, diu que el seguiment no és el suficient.

f) Restauració de la Casa dels Arabescos: aquest immoble està situat a la confluència de Av. Vallcarca i C/Gomis. Va ser el primer enderroc que el nou govern va realitzar a Vallcarca en el marc del pla urbanístic, i que l’alarma veïnal va aconseguir aturar a mig fer. C’s demana una re-restauració ja que la que s’està fent està sent un nyap i no respecta l’arquitectura aràbica. Estem d’acord amb la proposta però ens abstenim tenint en compte el paper de C’s respecte el pla urbanístic de Vallcarca, i la descontextualització de la proposta respecte l’especulació que ha portat a aquesta situació. La proposta s’aprova.

g) Promoure els usuaris joves en els mercats municipals: el PP fa aquesta proposta que tot i que en el fons compartim l’intenció, no creiem coherent la postura del PP defensant això i alhora apostant pel model de mercat que s’està desenvolupant a Barcelona que representa un escac al petit comerç i a la mobilitat sostenible. Ampliar la base d’usuaris no hauria de ser compatible amb l’entrada de grans capitals, la precarietat laboral i la destrucció de llocs de treball del comerç de l’entorn. Per això votem en contra. La proposició s’aprova amb els vots de PP, C’s, ERC i CiU.

Precs i preguntes:

h) Diagnòstic agressions masclistes: des de la CUP proposem iniciar una diagnosi de les agressions masclistes que es produeixen en els nostres carrers. Un estudi dels llocs i horaris de més risc per tal de poder abordar-ne l’eradicació. A Gràcia s'han denunciat 109 agressions masclistes a l’any 2016. Unes 10 al mes, al cantó de casa nostra. I hi ha 76 dones amb una ordre de protecció sol·licitada. Cal també no oblidar l’agressió a la regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira, al barri del Camp d’en Grassot que va destapar nombrosos testimonis més. El prec s’accepta.

i) Redefinir el pla usos a Camp d’en Grassot i La Salut: aquesta proposta que fem al govern parteix de diferents premisses: a) el pla d’usos no es va generalitzar en tots els àmbits que podia abordar, malgrat la nostra insistència i la negativa del govern afirmant que “ja es regularia en un pla de ciutat”, b) es va obviar elements com els allotjaments turístics o les terrasses, c) aquestes normes de ciutat han resultat, al nostre parer, insuficients tal i com ja advertíem, i és especialment preocupant a la zona de Camp d’en Grassot i La Salut, que permet la transferència d’allotjaments turístics d’altres zones de la ciutat a aquests barris, d) això és més preocupant tenint en compte la proposta de la Sueprilla de Grassot que planteja el govern i el gran atractiu turístic d’aquestes zones entre la Sagrada Família i el Parc Güell, i la sobresaturació de la Vila de Gràcia. Per tot això proposàvem reobrir el debat sobre el pla d’usos en aquestes zones per regular, ara sí, des de la proximitat del districte i evitar, ara que tenim l’oportunitat, que s’acabin reproduint els problemes que té la Vila amb el desplegament de la superilla (expulsió el veïnat i el comerç, molèsties...). El govern no accepta el prec.

j) Centre de dia per a la gent gran: també realitzem un seguiment del compliment de la proposta aprovada al plenari del 5 d’Octubre de 2016, on es reclamava la promoció d’un Centre de dia per a la gent gran a Camp d’en Grassot. En aquest punt hi intervé una representant de l’associació de Cuidadores Familiars, que juntament amb el Moviment Popular de Gràcia i l’Associació de Dones Feministes, ja han recollit 2.500 firmes amb aquesta reclamació. El govern respon que ha enviat una carta amb la proposta a la Generalitat. Efectivament, les competències són de la Generalitat, però l'Ajuntament pot adoptar un paper actiu o quedar-se de braços plegats. Per començar, iniciant la cerca del futur emplaçament. Aquesta proposta també la vam presentar en forma d’esmena al PAD Gràcia i que el govern va acceptar.

Declaracions del plenari:

Finament es llegeixen 4 declaracions del plenari: a) en solidaritat a la persecució política de càrrecs electes per a desplegar el dret a decidir, b) en rebuig de conductes racistes i feixistes al districte, c) en reconeixement del 8 de Març i tot el que representa per a visibilització i l’empoderament de la dona treballadora, d) i en rebuig de la campanya transfòbica que pretenia desplegar-se per Barcelona. Des de la CUP també proposàvem una declaració en suport al Referèndum que s’ha de celebrar en els pròxims mesos. No obstant, hem de lamentar l’oposició de BEC i PSC, que segueixen mostrant-se al cantó de l’antidemocràcia de PP i C’s.

 

Vídeo del plenari:

https://www.youtube.com/watch?v=0DQiySlSvdY

Vam proposar anticipar-se a la gentrificació de Camp d'En Grassot mitjançant el pla d'usos i la implicació del districte amb el Referèndum. Ambdues rebutjades per BEC i PSC.