Crònica del Consell plenari del 5 de Juliol de 2017

Mentre BeC es posiciona a favor del Referèndum unilateral del Baix Kurdistàn del setembre, s'absté en el suport al Referèndum català. Sembla que els referèndums són bons només si es fan lluny de casa.

En la part de l'informe, el delegat del govern barceloní, Eloi Badia, va realitzar un balanç a l’equador del mandat. Un balanç més de “gestor” que de polític, en el sentit real del terme. On queden les línies ideològiques i polítiques del govern? Les estratègies per “guanyar BCN”? El projecte del govern es pot resumir en: la revolució si ho permet la llei i si la Generalitat paga. Han augmentat els desnonaments de lloguer mentre que, no només no es toquen temes com la propietat privada i l’especulació amb el dret d’habitatge, sinó que a més es fan declaracions que ho normalitzen. Cada any a Gràcia perdem entre 500 i 1000 veïnes degut a la gentrificació, i des de l’aprovació del PEUAT no només no s’han reduït els pisos turístics, sinó que han augmentat. A nivell de serveis, de les 15.000 treballadores públiques, en dos anys només s’han municipalitzat a 100. I diverses entitats esportives de Gràcia han tingut problemes per poder mantenir la seva seu, que amb la gestió directa s’hagués evitat. Des de la CUP Gràcia hem posat sobre la taula el problema de la gentrificació, hem impulsat el cens d’habitatges buits i la retirada de plaques franquistes entre d’altres projectes que ara el govern en fa bandera. Fem un balanç crític de la gestió del govern, i seguirem sent propositius per a les classes populars del districte.

Mesures de govern i part decisòria:

a) Mesura d’educació del districte: el govern presenta, per fi, un pla a nivell educatiu pel districte. És una proposta que vam plantejar des de la CUP a l’inici de la legislatura i no és fins 2 anys després que s’ha fet aquesta planificació. Tot i que arriba tard, ho celebrem. Subratllem la intenció de la mesura d’augmentar l’oferta pública: un nou CEIP, un IES i una Escola Bressol. Estarem amatents que no quedi en una declaració d'intencions, fent front comú amb la comunitat educativa davant del Consorci d’Educació, sense la utilització partidista de lluites veïnals com les que s’han vist en anteriors plenaris.

b) Aparcaments de bici: es proposa una mesura que pretén augmentar en 750 places els aparcaments de bici al districte. És una proposta que a nivell polític en termes de mobilitat i mediambientals, compartim. Votem a favor i s’aprova.

c) Modificació urbanística ampliació centre educatiu privat: és una proposta urbanística que planteja fer unes reformes per augmentar la capacitat del centre educatiu. Si bé això és legal, entenem que el nostre paper aquí es valorar políticament les propostes. Considerem que aquesta modificació porta inevitablement a afavorir i potenciar al sector privat educatiu, fent-lo més gran, competitiu i atractiu. Al principi de mandat ens vam mostrar contraris en una reforma semblant al barri de La Salut. Entenem que aquest cas és lleugerament diferent ja que no hi ha una alternativa pública real que executi aquest servei adreçat a persones amb intel·ligència límit. Per això no volem impedir la seva aprovació i ens abstenim. S’aprova.  

Proposicions oposició:

a) Social Street: des de CiU es proposa la creació d’un eix comercial centrat en botigues considerades amb iniciativa social, que rebrien subvencions i exempcions fiscals. Tot plegat va en una línia que no suposa una millora substancial de les condicions laborals dels treballadors, ni un abaratiment dels preus dels productes de primera necessitat. És una proposta inconcreta i, des del nostre punt de vista és prioritari l’impuls del serveis públics i l’economia productiva cooperativa. A banda segons el tipus de locals, podria estendre el fenomen de gentrificació. Hi votem en contra però s’aprova.

c) Proposta de consulta sobre la reforma de Pi i Margall: des d’ERC, proposen sotmetre a consulta veïnal la reforma del carrer Pi i Margall per ampliar vorades, arbrat i carril bici. Exposem que és una millora indubtable a nivell urbanístic, malgrat que temem que generi de retruc un encariment de la zona. ERC no proposa un cens concret en la votació. En tot cas, no podem sinó defensar que siguin els veïns qui decideixin sobre el carrer i hi votem a favor. S’aprova.

d) Suport municipal al dret a l’Autodeterminació: La CUP proposem que el districte de Gràcia posi tota la seva infraestructura i capacitat a disposició de la celebració del Referèndum d’Autodeterminació del dia 1 d’octubre, el refermament del compromís amb el Dret d’Autodeterminació i la voluntat d’estendre aquestes voluntats a altres ens municipals. S’aprova amb els vots de PDeCat, ERC i CUP. BeC, incomprensiblement, s’absté a la demanda democràtica de més del 70% de la població catalana.

e) Bancs a la part baixa de Vallcarca: des de C’s, es proposa col·locar més bancs i cadires al parc de l’inici d’Avinguda Vallcarca entre Velazquez, Ballester i República Argentina. És una proposta absolutament apolítica. No entenem que un grup faci aquesta mena de proposicions al ple ni què els motiva a fer-ho. La dotació de bancs és necessària, especialment en barris amb un envelliment alt, però la seva ubicació exacta correspon als serveis tècnics per evitar descompensació entre zones o barreres arquitectòniques al pas i la vida veïnal. A banda, no compartim el model de socialització de les cadires individuals, i demanaríem que si els serveis tècnics perceben una manca de seients a la zona optin pels bancs. Ens hi abstenim i s’aprova.

f) Taula de mobilitat per als busos de Camp d’en Grassot: des del PP demanen una taula amb agents del barri per estudiar els canvis de ruta de busos. No compartim la composició de la taula amb un pes injustificat dels comerciants; un espai d’aquesta mena s’hauria d’articular com una assemblea veïnal. Hi votem en contra i s’aprova.

Precs i preguntes:

a) Municipalització de Ràdio Gràcia: demanem que no es prorrogui el contracte de Ràdio Gràcia amb Lúdic3 i que es procedeixi a municipalitzar el servei de Ràdio Gràcia per tal d’assegurar-ne la qualitat del servei públic i les bones condicions laborals del seu personal. Se’ns respon que aquest tema no es troba a debat en aquest espai i que se’ns convocarà a una reunió pel tema, tot i que no es contempla en cap cas la municipalització. El govern rebutja el prec. Un servei públic que seguirà externalitzat.

b) Derogació de l’ordenança de civisme: demanem la derogació de l’ordenança de civisme en tractar-se d’una ordenança classista que castiga les classes populars consolidant la privatització de l’espai públic per la via de la sanció. A banda debilita el teixit associatiu i el despolititza. Finalment, repetim per enèsima vegada que la Guàrdia Urbana l’aplica de manera racista, classista i masclista, i recordem que BeC duia la derogació al seu programa electoral. El govern parla d’acceptació “parcial” del prec, ja que no preveu derogar-la. Un incompliment electoral més.

 Declaracions institucionals:

a) Demanda de polítiques d’habitatge a estat i generalitat: des de BeC fan una declaració amb un conjunt de demandes sobre l’habitatge a la Generalitat i el govern de l’estat espanyol. És una declaració absolutament partidista que obvia allò que l’ajuntament podria haver fet i no ha fet respecte qüestions com el cens d’habitatges buits i la seva mobilització o l’exercici del tanteig i retracte, que la CUP ja vem proposar. Els demanem que si volen encapçalar la lluita institucional per l’habitatge tinguin el valor d’emprendre una acció decidida i desobedient enlloc de tirar pilotes fora o assumir la Llei d’Arrendament Urbans espanyola com a marc legítim. A banda, recalquem que la CUP no fa demandes declaratives a un govern espanyol que no reconeix. No prospera en junta de portaveus i es passa a proposició amb contingut de declaració institucional. Ens hi abstenim i s’empata, davant la qual cosa el president s’absté i queda rebutjada.

b) Suport al Referèndum d’Autodeterminació del Baix Kurdistan: presentem una declaració de suport al referèndum unilateral d’autodeterminació que impulsa el govern del Baix Kurdistan, sota domini iraquià. Així mateix, tornem a recalcar el nostre compromís amb el dret d’autodeterminació de tots els pobles i declarem la necessitat de referèndums als territoris kurds sota domini turc, sirià, armeni i iranià, així com la necessitat d’endegar un procés de reunificació. S’aprova. Bec, en aquest cas, es mostra a favor de la proposta. Sembla que els referèndums són bons només si es fan lluny de casa.

Vídeo del plenari:

https://www.youtube.com/embed/ZinewahkbFs

El govern no accepta la municipalització de Ràdio Gràcia i no derogarà l'ordenança classista del civisme, tot i que ho portava al programa electoral