Crònica del Consell plenari del 5 d'Octubre de 2016

A proposta de la CUP es va aprovar la promoció d'un Centre de Dia per la gent gran a Camp d'en Grassot i una protocol contra agressions masclistes en espais de festes.
 

En la part de l'informe del delegat del govern barceloní, Eloi Badia, es va apuntar diferents elements, entre els que volem destacar-ne tres: per una banda va informar de la retirada de les 166 plaques franquistes del districte. Aquesta mesura té un antecedent en aquesta legislatura, amb la iniciativa que la CUP vam portar al ple d'Octubre de 2015. Celebrem aquesta notícia, i ens emplacem a seguir empenyent a les institucions a retirar tots els vestigis franquistes dels nostres barris. Un altre element que va destacar és el tancament judicial de la llibreria nazi Europa. L'ajuntament, per la seva part, li posarà difícil a nivell de llicències. Si bé aquestes mesures no són ni molt menys definitives, són un avenç important que cal atribuir sobretot a UCFR Gràcia i al moviment antifeixista del barri. Per últim, va destacat les futures obres del mercat de l'Abaceria, presentant-ho com un consens imminent. Nosaltres defensem que aquest consens no existeix i que l'Ajuntament promourà el mateix model de mercat que CiU i PSC (i no ho diuem nosaltres, ho diuen també ells). Res nou a la ciutat. Des de la CUP recolzem el mateix model que planteja Gràcia on vas.

Mesures de govern i decisió:

a) Can Carol i l'exConsolat danès: l'equip de govern presentava la mesura per començar a concretar i arranjar els futurs equipaments pel barri de Vallcarca i El Coll que han d'anar en aquests espais (2'5M€), amb un model de casal de barri i centre cultural. És una reivindicació que ve de lluny, i ja al 2014 va aparèixer a les Jornades Participatives de Vallcarca. El segon va ser una reivindicació aferrissada del Grup d'Estudis Coll-Vallcarca. El govern presenten uns plans funcionals, però, que arriben abans del Pla d'Equipaments essencial per tenir una visió global de les necessitats. A aquests barris hi destaquen l'educativa i l'esportiva, sobretot. Encara no es concreten els usos concrets, però esperem que fer la casa per la taulada no encorseti presents i futures necessitats del barri, que potser siguin unes altres. Tampoc es concreta gestió d'aquests equipaments, i per tant té el perill que acabi esdevenint una nova externalització. Caldrà estar alerta.

b) Modificació MPGM Vallcarca: pretén protegir les cases baixes del nucli antic del barri, i per tant conservar part del què queda de Vallcarca, abans que el pla de PSC+ICV (quina casualitat, no?) condemnés el barri a mort. Votem a favor, però remarquem que cal més valentia i no quedar-se aquí. Per salvar Vallcarca, cal tocar privilegis i drets urbanístics. Sobretot de Nuñez y Navarro, que n'és el principal propietari. S'aprova amb el vot favorable de tots els grups menys el PP. Quanta hipocresia!!

Proposicions oposició:

c) Jardins de Menéndez y Pelayo: CiU demana que els jardins de Travessera de Dalt es tanquin durant algunes hores, seguint el model d'enrreixament de l'espai públic. Ens oposem. L'espai públic, les places i els parcs, han de ser oberts. Si el problema és la convivència, abordem-la. Però tancar places i jardins no és la solució. Quin barri ens quedarà? Es rebutja amb els vots en contra de BEC, PSC, ERC i CUP.

d) Superilla Vila de Gràcia: ERC proposa algunes millores per la "superilla" de la Vila de Gràcia iniciada al 2006 per potenciar la prioritat de vianant en front el vehicle rodat. S'aprova amb els vots a favor de ERC, CUP, CiU i BEC.

e) Centre de Dia: des de la CUP proposem la promoció d'un Centre de Dia al districte. Preferentment ubicat al Camp d'en Grassot. Una demanda impulsada especialment per l'associació de Cuidadores Familiars, que van intervenir en el mateix ple en aquest punt. Les competències són de la Generalitat, tot i que, l'Ajuntament pot adoptar un paper actiu o quedar-se de braços plegats. Les tasques de cures de la gent gran són necessàries, i més en barri on un 20% de la població té + de 80 anys. Només hi ha un centre públic a Gràcia (Siracussa), amb llistes d'espera de 3-5 anys (!). Avancem cap a un envelliment digne i una conciliació de la vida familiar. S'aprova amb la única abstenció de C's.  

f) Festes alternatives: el PP, seguint les grans preocupacions de Gràcia (;-P), demana prohibir les festes dels espais de la Vila que no segueixin els criteris de la Fundació. Nosaltres som del parer que la diversitat de models de festa és positiva, i que mai resta. Hi ha festes alternatives que porten més de 20 anys celebrant-se, i la festa major és de tothom. A més la coordinació entre els diferents models és cada cop més evident i constructiva. No s'aprova, amb l'únic vot a favor del PP.   

Precs i preguntes:

h) Garantir l'espai públic obert: lligat amb la proposició de CiU anterior, des de la CUP vam portar una iniciativa per tal de instar al govern a mantenir i vetllar per que no s'enreixi l'espai públic. Creiem que això no s'hauria ni de debatre, ni ha de ser tema d'enquesta, ja que l'espai públic tancat: o cau en desús o és el caldo d'una futura privatització. Cal defensar l'obertura de l'espai públic i no adoptar subterfugis com fa el govern per anar trampejant la situació d'algunes places i jardins tancats. El prec s'accepta.

i) Protocol agressions masclistes Festes Majors: des de la CUP proposem la creació d'una taula de treball per a l'elaboració i promoció d'un protocol contra agressions masclistes en els diferents espais festius del districte. Creiem que cal un compromís col·lectiu per lluitar contra aquesta xacra, des de l'administració  fins el veïnat passant pels diferents espais de festa. Demanem unes festes confortables per a tothom, sense raó de gènere o orientació sexual. Enguany, a les Festes Majors de la Vila, s'han arribat a comptabilitzar 7 agressions masclistes, 2 des les quals amb força. Per fer-ho no es comença des de 0, sinó que cal recollir les diferents iniciatives populars que ja hi ha hagut, com la de l'Assemblea de Dones Feministes de Gràcia. El prec s'accepta.

j) Seguiment cens d'habitatges buits: fa 8 mesos el vam presentar al ple de Gràcia aquesta iniciativa, que es va aprovar. El govern respon que l'elaboració està sent complexa, per la falta de personal. Informa que externalitzaran aquest projecte al GESOP. Hi haurà un equip de treball de camp, que ja s'està creant, is'iniciarà la setmana del 17 d'Octubre. No obstant, informa que a la Vila de Gràcia no serà fins primer semestre de 2017. Els altres barris dels districte no es contemplen i, per tant, anirà amb un any de retard i no es farà en tot el districte. Cal dir que aquest cens va ser també una de les 10 propostes de la CUP Barcelona per aprovar la modificació pressupostària de Barcelona al 2016 (100.000€*). A més forma part del Pla de Xoc gracienc que vam impulsar des de la CUP.    

Declaracions institucionals

k) Solidaritat amb la "flotilla" de Women to Gaza: finalment es va aprovar amb els vots de BEC, ERC, CUP i PSC una declaració en solidaritat amb la iniciativa   de denúncia del bloqueig del territori palestí i de la política de l'estat d'Israel. Va ser, precisament, el mateix dia que l'armada israelí va abordar la comitiva solidària, sortida de Barcelona i integrada íntegrament per dones, per evitar que arribessin a les costes palestines. Des de la CUP, a més, vam denunciar que Barcelona segueix agermanada amb la ciutat de Tel-aviv.

l) Som 27 i més: la declaració en solidaritat a les 27 encausades de la Univeersitat Autònoma de Barcelona, per lluitar per la universitat pública, no va tenir el suports necessaris del ple de Gràcia. Va ser recolzada per BEC, PSC, ERC i CUP, a 2 vots dels 2/3 necessàris.

m) Feministes de Palma: per últim, la declaració en solidaritat a les feministes encausades per la defensa de l'avortament contra l'Església tampoc va tenir els suports necessaris. Considerem que part del nostre paper a les institucions és visibilitzar les lluites del carrer, doncs és l'única palanca de canvi social i nacional possible.

 

Vídeo del plenari: https://www.youtube.com/watch?v=_TE5gXexB8g

* Només es farà a 4 barris de Besós, Raval i Vila de Gràcia.

"Les tasques de cures de la gent gran són necessàries, i més en barri on un 20% de la població té + de 80 anys. Només hi ha un centre públic a Gràcia, amb llistes d'espera de 3-5 anys"