L’antiga Henkel, un altre hotel contra el veïnat

El projecte de l’hotel estava afectat per la moratòria de construcció d’hotels de la ciutat, però el silenci de l’Ajuntament, durant el mandat de CiU, el va habilitar.

1. Antecedents.

D’ençà de l’any 2014, que les veïnes hem lluitat per recuperar l’edifici de l’antiga Henkel sense cap resposta positiva per part del Districte ni de l’Ajuntament.

L’edifici adquirit per l’empresa especuladora Meridia Capital –al capdavant de la qual hi ha en Javier Faus- ha elaborat un projecte de construcció d’un hotel de 4 estrelles amb 182 habitacions (364 places), un bloc plurifamiliar de 33 habitatges, 6 habitatges unifamiliars i 118 places de pàrquing.

El projecte de l’hotel estava afectat per la moratòria de construcció d’hotels de la ciutat, però el silenci de l’Ajuntament, durant el mandat de CiU, el va habilitar.

2. Consideracions.

Trobem inadmissible que les institucions de la ciutat (Districte i Ajuntament) permetin que empreses especuladores continuïn enriquint-se, mentre la precarietat segueix creixent entre el veïnat i la manca d’equipaments públics i d’habitatge social són una evidència que es mostra amb crueltat diàriament.

Més greu és, encara, que l’enriquiment d’aquestes empreses es basi en:

  • l’explotació del patrimoni i l’aprofitament de les plusvàlues comunes, sense invertir els beneficis en la reparació del mal que la indústria turística causa directament al veïnat,
  • l’expulsió de les veïnes de casa seva (sobretot dels col·lectius més vulnerables, com ara gent gran, joves, dones, aturats o treballadors precaris) per l’encariment dels preus de l’habitatge,
  • l’expulsió del petit comerç de proximitat i del comerç tradicional, substituït pel comerç de marca, les franquícies i les botigues de souvenirs,
  • l’encariment de la vida, per l’augment de preus dels productes i els serveis,
  • l’explotació de les treballadores de l’hoteleria, condemnades a contractes vergonyants amb sous miserables i unes jornades de treball extenses i irracionals, que causen greus efectes en la seva salut.

Tanmateix, considerem inadmissible que malgrat les condicions econòmiques i socials actuals de bona part del veïnat de la ciutat, així com la manca de serveis públics i d’habitatge social, es concebi un projecte destinat a empitjorar les condicions de vida de les veïnes i que tindrà un elevadíssim cost social i mediambiental.

3. Propostes.

  1. Hem lluitat per conservar l’edifici de l’antiga Henkel (13.000 m2 construïts sobre rasant i 3.000 m2 sota rasant) perquè està en bones condicions i es pot rehabilitar. És una despesa econòmica, social i mediambiental, fora de tota lògica enderrocar i tornar a construir. L’enderroc de l’edifici produirà milers de tones de runa, que alliberaran a l’atmosfera grans quantitats de micropartícules de PM10 i PM25 amb alts graus d'immissió localment. Així mateix, es generaran residus altament contaminats com plàstics (PVC, polietilè o polièsters) i metalls (alumini, coures o mercuri, entre d’altres). Per transportar aquest enorme volum de deixalles, es necessitaran centenars de camions, que emetran tones de CO2.
  1. Hem lluitat per conservar l’espai verd de l’interior de l’illa, obrint-lo al veïnat i configurant amb altres espais verds del barri una proposta d’esbarjo públic. El barri disposa de pocs espais verds públics i no es pot renunciar a cap.
  1. Hem proposat l’obertura d’un procés de debat participatiu que culminés en una consulta popular i vinculant, entre les veïnes dels barris de Camp d’en Grassot i Sagrada Família, per tal de decidir els usos que havia de tenir l’edifici.
  1. En aquest procés de debat, hauríem defensat la dedicació de la totalitat de l’edifici a serveis per al veïnat amb un model de gestió pública directa, amb la construcció d’habitatge social, degut al dèficit que pateix el Districte, i a la dotació d’equipaments per a la gent gran i el jovent.

 

4. Situació actual.

  • L’enderroc ha començat.
  • S’ha produït una negociació mancada de transparència entre alguns veïns i l’empresa promotora, que ha acabat amb la retirada del recurs de reposició contra la concessió de la llicència per part dels mateixos veïns que l’havien interposat.

 

Aquest no és el model de barri i de ciutat que volem.

Les veïnes volem decidir el nostre futur.

 

Arran Eixample

Arran Gràcia

Assemblea Pensionista de Gràcia

CUP Eixample Dreta

CUP Gràcia

Endavant Eixample

Endavant Gràcia

Moviment Popular de Gràcia

Plataforma Gràcia Cap on Vas?