Un procés constituent imminent és el pròxim pas. Reflexions sobre les eleccions del 27S.

Dani T. - Militant

M'agradaria compartir algunes reflexions espontànies a nivell post electoral:

a) Gairebé un 80% de participació és un rècord brutal. 8 de cada 10 persones cridades a decidir ho han fet. Això és un èxit en si mateix que demostra el caràcter plebiscitari d'aquestes eleccions. Superar això és pràcticament impossible.

b) Contràriament al què es pot pensar, crec que l'augment de participació ha afavorit a les dues opcions per igual. S'han emès 400.000 vots nous a Catalunya, 300.000 dels quals a circumscripció de Barcelona. Les dues grans forces que se n'han beneficiat són: CUP (uns 100-150.000) per una banda i C's per l'altre (uns 200.000). JpS hauria també mobilitzat el 50-100.000 restant. Veiem punt per punt (i simplificant moltíssim):
- JpS creix 100.000 vots tenint en compte que de 2012 cal restar els 100.000 d'Unió. Si assumim que els 50.000 de SI del 2012 van aquí, JpS hauria aconseguit mobilitzar 50-100.000 nous votants aproximadament, tenint en compte el traspàs de ERC a CUP.
- CUP creix 200.000 vots. Assumint que part d'aquest és votant Pirata (15.000) i forces traspassos d'ERC i inclús ICV, la CUP hauria mobilitzat uns 100-150.000 vots des de l'abstencionisme.
- C's és el gran guanyador d'aquest creixement del vot, i cola que ha enganxat diferents parts de l'unionisme. Ha crescut 450.000 vots respecte 2012. Si assumim que els perduts pel PP (130), PSC (30), PxC (60), UPyD (14) i Hartos (11) han anat a parar a C's, aquests estarien mobilitzant a més els 200.000 vots nous restants del 27S. La majoria de l'àrea metropolitana.

c) Hem perdut el referèndum. Això és així i començar a restar vots d'aquí i d'allà és fer trampa. Les opcions que defensàvem el Sí clarament han tret un 48% dels vots. Per tant, l'esmena del Sí no s'aprova per majoria. D'acord que el referèndum en format eleccions no ajuda a contar partits minoritaris i tal, però és el joc que hem decidit jugar i ara no podem canviar les regles del joc. Això però no implica que el NO hagi guanyat. Simplement que el Sí no ha estat prou majoritari. Està clar que no hi ha legitimitat per fer una DUI ara mateix. No passa res, seguim treballant i sense desmerèixer aquest 48%, que recordem que el PP governa amb un 40% i fa i desfà a tort i a dret.

d) Un element positiu és que l'independentisme ha aconseguit superar el sostre dels 1,8M i ha arribat fins gairebé els 2M. Any a any és va creixent en independentistes. Dèiem que ens faltaven 300.000 independentistes nous el 9N. N'hem aconseguit 200.000. Ens hem queda a les portes, però encara no. En falten 100.000 més (com a mínim). Podrien haver estat els vots per corrreu que no han pogut?

e) D'on han de sortir? Inevitablement de ICV, i per tant bàsicament de l'àrea metropolitana. L'independentisme ha de seguir treballant per la "independència per canviar-ho tot" i engegar des de ja un procés constituent que engresqui tant els independentistes convençuts com a federalistes. Aquest és el full de ruta que ha de seguir el procés a Catalunya a partir d'ara. Especialment després de la patacada que probablement es fotran Podemos a l'estat espanyol i s'esvaeixi el fantasma d'un canvi a Madrid.

f) Un altre element positiu és que el poble català (igual que va fer el grec) no ha sucumbit a amenaces de tots els sectors de l'stato quo. La banca, l'exèrcit, l'església, la patronal catalana, la caverna, l'estat... No s'han perdut ni un vot independentista. Orgullós del poble català que no té por al què hagi de venir.

g) CiU ha salvat el cul. ERC li ha salvat el cul. I la CUP ha estat qui ha tirat del carro en el creixement del independentisme.

h) PP punxa, PSC salva els mobles gràcies a l'Iceta i sembla que ja ha tocat fons. Unió, la millor notícia de la jornada. El "catalanisme del seny" de tota la vida, s'ha quedat fora del parlament. C's vot útil unionista i sembla que ha tocat sostre.