Del clientelisme com a forma de participació ciutadana

El dia 11 de Juny a l’Espai d’Entitats de Vallcarca es va celebrar una d’aquelles reunions que fan pensar. La regidora Maite Fandos, i l’alcalde  Xavier Trias i el seu seguici, es van reunir amb un conjunt de persones per expressar la voluntat del consistori de reescriure el pla urbanístic de Vallcarca, i rebre les diferents reivindicacions de les persones allà assistents.

Del què podria semblar una reunió normal, amb una intenció de participació ciutadana, es queda en el no-res quan sabem que de les entitats allà presents no n’hi havia cap de les més actives al barri, que curiosament són de tall alternatiu. No contents amb això, hi havia gent que no viu ni al barri; que curiós.

Tot i el diagnòstic que l’Ajuntament ha realitzat al llarg de l’últim més per saber i conèixer les diferents entitats i col·lectius del barri, tot i les demandes de la CUP Gràcia tant en alguna comissió d’urbanisme, com en consells de barri, de que es tinguessin en compte altres entitats més enllà de les associacions de veïns, aquesta utopia no es va produir. Un dineral que es deuen haver gastat en el diagnòstic, per després obviar-lo totalment. Així, es va deixar a fora a entitats com l’Ateneu Popular de Vallcarca, amb més de 15 anys de treball al barri, als Horts de Farigola, actualment, el nucli d’activitat més viu de Vallcarca, a l’Associació ECOS Antic Forn de Vallcarca, al col·lectiu llibertari recentment organitzat, i un llarg etcètera. També a la CUP Gràcia, tot i que hem mostrat reiteradament el nostre interès a participar-hi. I és que ja fa temps que es parla que l’Ajuntament faria una reunió semblant. No esperàvem, però, que es fes d’amagatotis i amb traïdoria.

Comença a ser evident que per a CiU (i abans PSC i ICV) quan parlen d’entitats, parlen d’unes concretes. Per ells, la ciutadania, són 4 entitats comptades, curiosament les que porten una AVV al davant. Independentment del nombre de gent associada, de l’activitat que realitzen al barri, dels anys que porten treballant. El mateix vam poder veure amb el dret a vet de projectes del pla buits, o amb la possible redefinició de projectes de l’ajuntament per la petició d’aquestes entitats. El resultat ja us el podem avançar: ens trobarem amb un nou projecte altre cop “consensuat” amb sols un sector de la població. Un projecte que tornarà a deixar a fora als sectors alternatius que hi tenen molt a dir sobre com volen Vallcarca.

Frases del nivell de “Nuñez i Navarro no té intenció de fer res aquí per ara ” (no literal), mostren qui mana a l’Ajuntament, i ens fan pensar que no podem esperar res d’aquesta nova redefinició. Una redefinició que la CUP hem reclamat. Per sort no tot va ser negatiu. Sabem que alguna persona va reclamar que aquest procés s’obrís a la ciutadania i a d’altres entitats. Veurem.

Perquè totes les entitats són vàlides. Totes.
Per una participació real.
Contra la política del clientelisme.
Contra l’especulació urbanística.
Recuperem la dignitat de Vallcarca.