Crònica del Consell plenari extraordinari i ordinari del 8 d'Octubre de 2015

Seguim defensant que cal separar els Consells de l'Audiència, tal i com fan gairebé tots els altres districtes.

Dijous dia 8 d'Octubre es va posar en marxa l'activitat pròpiament política a l'Ajuntament de Gràcia. Va començar ja a fora amb una concentració de membres de l'Assemblea Pensionista de Gràcia reclamant el CUAP 24h a l'Esperança. En el Consell extraordinari es posava a votació el cartipàs de Gràcia que recull l'organització interna de l'activitat política:

a) Cartipàs gracienc: tenint en compte que és la primera legislatura en la que tenim veu a les institucions gracienques, no tenim prou elements per oposar-nos o avalar la distribució del cartipàs del districte. Per això ens vam abstenir i vam remarcar alguns punts que des del nostre punt de vista flaquegen: la poca capacitat de decisió dels Consells de Barri, i la confusa interrelació entre aquests i els Consells Sectorials de Gràcia. La resta de grups van votar-hi a favor. La distribució de les forces politiques en el cartipàs va quedar de la següent manera (aquí), sent la CUP-Capgirem la única que fem partícip a persones vinculades a moviments socials de fora la institució com a veu del projecte de l'EI.

b) Elecció vicepresidència del Districte: la consellera d'ERC Alba Metge va ser la proposada amb la resta de partits excepte BEC i CUP. Al ser un càrrec molt buit de contingut i el no haver participat en l'acord, vam optar també per l'abstenció.

A continuació es va iniciar el Consell ordinari amb l'informe del regidor Raimundo Viejo. Des de la CUP vam expressar la nostra preocupació davant de la poca ambició del govern en les polítiques a Gràcia doncs no portava ni una mesura de govern del seu programa. Ens vam tornar a oferir per a tirar endavant mesures rupturistes amb la dinàmica dels últims anys. Ho vam explicar també aquí.

c) Modificacions urbanístiques: es portaven a deliberació dues modificacions urbanístiques al barri de la Salut. Tot i que s'adequaven a la legalitat urbanística ens vam posicionar en contra, per sorpresa de l'equip de govern. Nosaltres entenem que el nostre paper no és valorar tècnicament les propostes, sinó políticament. I considerem que aquestes dues modificacions porten a afavorir i potenciar al sector privat educatiu i sociosanitàri, fent-lo més gran, competitiu i atractiu, i que per tant inevitablement va en detriment del sector públic gracienc. Tot i ser uns privats amb tot el dret d'impulsar aquestes modificacions, entenem que políticament cal mostrar el desacord en el desenvolupament dels serveis educatius i sociosanitàris privats.    

d) Pla d'usos: a proposta de CiU s'emplaçava el govern a re-engegar les comissions de participació del pla d'usos existents en el seu mandat. Compartim la voluntat de tancar la carpeta del pla d'usos quan abans millor però no tenim clares les eines de participació prèvies. Al ser una proposta que ja prosperava sense el nostre suport, i que el veïnat de Gràcia que hi va participar activament està ja molt cremat per les dinàmiques de l'anterior govern, ens vam abstenir.    

e) Inversions amb el superàvit: ERC presentava una bateria de propostes on invertir el superàvit de ciutat als barris de Gràcia abans de tancament de l'any. Vam valorar que si bé no ens oposàvem a les mesures proposades (arreglar solars a Vallcarca, arreglar carrers de la Vila...), enteníem que hi havien urgències socials i urbanístiques molt més importants. A més considerem que calia obrir-ho a la participació del veïnat via Consells de Barri (al Novembre) o via consulta electrònica. En tot cas com que som conscients que hi havia certa urgència, simplement ens vam abstenir.

f) Pla de xoc social: en el nostre torn vam plantejar, davant la percebuda inoperància de l'equip de govern, impulsar un grup de treball per preparar un pla de xoc social a Gràcia en els àmbits de treball, alimentació, habitatge i pobresa energètica (aquest últim, per cert, per C's no era un problema social...). Aquest grup de treball ha d'actuar en l'actual curs polític (un any) i té tres fases: diagnòstic, propostes i implementació. Estarà participat per grups municipals i per entitats rellevants en el tema en qüestió. Aquesta proposta es va aprovar amb els vots favorables de tots excepte del PP. Estem contents que hagi tirat endavant i esperem que se'ns convoqui quan abans millor per començar a treballar.

g) Consells de Barri: el PSC va emplaçar el govern a convocar quan abans millor els Consells de Barri. Vam votar-hi a favor i es va informar que la data prevista serà al Novembre.

h) Vestigis feixistes als carrers de Gràcia: en la part del prec, vam instar a l'equip de govern a retirar tots els símbols feixistes dels carrers. Va ser ben rebut per part de BEC i es van comprometre a abans d'acabar l'any tenir diagnosticades tots els símbols feixistes per procedir a eliminar-los.

i) Llicències turístiques: en la pregunta al govern voliem conèixer les intencions del govern en cas que la moratòria hotalera fos tombada per l'oposició o la justícia, i alhora conèixer la voluntat de cara als hotels que estan en marxa i han quedat fora de la moratòria com el de plaça del Sol. BEC va respondre amb el que ja hi ara, sense mullar-se en el què pot passar.

Finalment, i després de 2:30h de Consell, es va iniciar l'audiència pública a les 21:30h, uns horaris que no respecten els més mínims principis feministes de conciliació laboral-política-familiar. Seguim defensant que cal separar els Consells de l'Audiència, tal i com fan gairebé tots els altres districtes.

Video: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YEmgA3CYK2g

Estem contents que hagi tirat endavant el grup del pla de xoc, i esperem que se'ns convoqui quan abans millor per començar a treballar.