Crònica del Consell plenari del 21 de Desembre de 2016
Només CUP i ERC voten a favor de la proposta de reivindicar l'actual casa-quarter de la Guàrdia Civil per a equipaments i habitatge públic
El consell s'inicià amb un minut de silenci contra els feminicidis ocorreguts els dies anteriors. ENS VOLEM VIVES!
De la part de l'informe del delegat del govern barceloní, Eloi Badia, cal subratllar alguns temes: per una banda va informar de l'inici del cens d'habitatges buits a la Vila de Gràcia, mesura que vam impulsar des de la CUP al Març de 2016. El cens d'habitatges buits és essencial per iniciar les mesures sancionadores i de captació davant l'emergència habitacional de Gràcia. Tot i això, seguim demanant que cal censar tot el districte (i no en els 10 anys que proposen). També s'ha informat de l'inici del procés de sanció dels habitatges turístics il·legals, amb dades alarmants com que 3 especuladors tenen el 13% d'aquests habitatges de la Vila (segons dades de l'Independent). Finalment, destacar l'inici de les taules de "coproducció de projectes" que tenen el seu desencadenant en la proposta que vam impulsar sobre pressupostos participatius i que el govern ha rebaixat enormement per crear unes taules poc eficaces i ambicioses.
Mesures de govern i part decisòria:
a) Línies d'actuació del districte (substitut del PAD): aquestes línies són, en principi, les línies que el govern seguirà a Gràcia en la seva acció política. Des de la CUP vam ser el primer grup de l'oposició que va presentar-hi esmenes per tal d'enriquir el document i introduir propostes que considerem cabdals, amb la clara voluntat d'una oposició constructiva i no tancar-nos en l'indiferència. De les esmenes algunes han estat incorporades, com el protocol d'agressions masclistes en espais festius o el centre de dia per a la gent gran a Camp d'en Grassot. Però moltes altres no, amb temes cabdals com el de mantenir un model de mercat respectuós amb el petit comerç i la mobilitat a l'Abaceria, un rebost solidari, la recollida porta a porta de residus al Coll o una política activa de creació de parc d'habitatge públic.
b) Promoció del comerç als barris dels turons: la mesura pretén potenciar l'associacionisme comercial com a forma de dinamitzar l'activitat comercial i el teixit productiu. Si bé els objectius de la mesura ens semblen adequats, apuntem que la dinamització també s'ha de fer en la banda dels consumidors, així com potenciar el comerç de proximitat que respongui a les necessitats de les veïnes i no a la industria turística. Cada cop més locals es converteixen en un comerç orientat exclusivament al turisme.
c) Allotjaments turístics (PEUAT): el govern presentava la mesura per regular els allotjaments turístics. La moratòria a la Vila de Gràcia finalitza el pròxim Març, com ja vam avisar fa mesos i vam demanar una calendarització que mai es va arribar a fer. Des de la CUP vam demanar que els allotjaments turístics es regulessin dins el Pla d'Usos de Gràcia, per evitar dependre del PEUAT de ciutat l'aprovació del qual no està garantida. Finalment sembla que no anàvem desencaminats, ja que el govern ara fa xantatge amb els terminis d'aprovació per no haver fet la feina abans. La situació a Gràcia és molt greu, i nosaltres apostem pel decreixement turístic a la ciutat de Barcelona. Aquest decreixement no és possible amb la proposta de PEUAT, ja que inclús en permet el seu creixement (a Gràcia a la zona de Penitents, Mas Falcó i el Coll). La votació no s'aprova amb els vots a favor únicament de BEC i PSC, i ens mostrem oberts a seguir negociant per trobar un PEUAT que respongui a les necessitats de Barcelona. Sense xantatges.
d) Pressupostos 2017: considerem que aquests pressupostos no encaren els problemes estructurals de Barcelona i són molt superficials sense anar al fons de les problemàtiques. Tota la oposició ha destacat la manca de voluntat negociadora del govern en aquest aspecte, doncs aquests pressupostos s'aprovaran amb el mateix mecanisme que a 2013 i que Ricard Gomà (de la mateixa ICV) va definir com "aïllament social i polític de Trias". Ara fan el mateix. Tot i així la CUP va presentar al·legacions lligades a: la reducció del preu del transport públic, la reducció de les retribucions exagerades de personal directiu, la implementació del carnet de ciutat que s'ha incomplert des de l'última modificació pressupostària a proposta de la CUP, municipalitzacions de servis bàsics, etc. Aquestes al·legacions no tenen resposta. No s'aprova amb el vot contrari de tota la oposició.
e) Pla Habitatge 2016-25: considerem que el pla és poc ambiciós a 10 anys vista i que no encara la problemàtica estructural que fa que els lloguers s'hagin encarit un 35% en un any, que cada any 500 veïnes se'n vagin del districte, i que només les famílies que cobren més de 2300 euros al mes assoleixen el 30% de la càrrega de lloguer recomanada per la UE. Votem en contra i s'aprova amb l'abstenció de Cs, ERC i CiU, i el vot a favor de PSC i BEC.
Proposicions oposició:
f) Taula d'obres de La Salut: CiU proposa una taula puntual amb comerciants i veïnat per tal de encarar les problemàtiques derivades de les obres de Travessera de Dalt, i replantejar el futur de la zona i els fluxos de turisme per potenciar el comerç. No bloquejarem la proposta tot i la manca de crítica al model comercial turistificat d'aquella zona. Ens abstenim. S'aprova amb els vots de PP, C's, CiU i ERC.
g) Àrea tempteig i retracte: la proposta d'ERC (i que portàvem nosaltres també en el mateix ple*) és la creació d'un cens de pisos i solars susceptibles d'interès municipal per tal d'aplicar el dret a tempteig i retracte reconegut legalment. Aquesta eina permet a l'administració adquirir immobles per a habitatge social repartits pel districte. S'aprova amb els vots de CUP, ERC, CiU i C's.
h) Quarter de la Guàrdia Civil: la nostra proposició partia de que no podem acceptar la presència d'un cos militaritzat dins el districte de Gràcia, amb tota la connotació nacional-catòlica d'aquest cos i la seva històrica participació en l'opressió del poble català a nivell social i nacional. Partim dels valors de laïcitat, desmilitarització i alliberament nacional, i proposem engegar les negociacions amb l'organisme pertinent per substituir la casa-quarter de Travessera de Gràcia per habitatges socials i equipaments. No s'aprova la proposició amb els vots en contra de CiU, PSC, PP i C's, i l'abstenció de BEC. ERC i CUP a favor. Sembla, doncs, que la intenció d'alguns grups és fer una gesticulació sobre la importància de l'immoble, però poca voluntat de tirar-ho endavant i de subratllar el necessari caràcter laic, desmilitaritzat i democràtic del districte per no molestar als qui s'oposen. No fos cas.
i) Projectes coworking: votem en contra la proposta de C's ja que no creiem que sigui el model a seguir com a administració pública. La proposta és aprovada amb el vot de la dreta espanyolista C's, PP (i vot de qualitat del president del consell - CiU).
j) Pl. Alfons Comín: el PP proposava l'actuació a la plaça que actualment esdevé un nus viari, a fi de millorar-ne la transferibilitat i els usos veïnals. Veiem la necessitat de fer-hi les actuacions pertinents, juntament amb la cobertura del tram de la Ronda de Dalt que passa pel districte, però a manca d'un projecte d'urbanització concret i de la priorització de les intervencions urbanístiques, ens abstenim. La proposició s'aprova amb els vots de CiU, PP i C's, però el vot contrari del govern.
Precs i preguntes:
k) Park Güell: proposàvem que el govern comenci la reversió del tancament del Park Güell iniciat per CiU (tal i com portava en el programa electoral i sent la proposta més votada al procés del PAD) per tal d'encarar la temporada d'estiu de 2017 amb avenços importants al respecte. El govern va rebutjar el prec perquè, afirma, no pot garantir la calendarització. Serà el tercer estiu del mandat de BEC i seguirem tenint un parc tal i com ens el va deixar CiU. S'esperaran a l'últim estiu del mandat, o serà un incompliment més del programa? Presentar-se a les eleccions utilitzant lluites veïnals, desactivant-les i finalment incomplir-les? Qui dia passa any empeny, però el veïnat segur que no deixarà que caigui en la normalització.
l) Ràdio Gràcia: proposàvem al govern reimpulsar Ràdio Gràcia com a ràdio pública, local i comunitària del districte, i com a eina de cohesió social i dinamització dels barris. En aquest sentit, concretàvem arranjar els problemes tecnològics que pateix, compatibilitzar l'emissió en nous formats comunicatius i no prorrogar el contracte d'externalització que actualment la gestiona. El govern no accepta al prec, al·legant que ja s'ha inclòs al PAD Gràcia una esmena nostre al respecte. Aquesta esmena no recull al 100% la intenció del prec i per això l'hem portat a plenari.
Vídeo del plenari: https://www.youtube.com/watch?v=YZTGb38dPPk&feature=youtu.be
* Portàvem una proposta semblant però ha coincidit que ERC en presentés una en la mateixa línia. Així doncs, nosaltres hem retirat la nostra proposta i n'hem presentat una altra per no repetir els temes.
"Nosaltres apostem pel decreixement turístic a la ciutat de Barcelona. Aquest decreixement no és possible amb la proposta de PEUAT, ja que inclús en permet el seu creixement"