Des de la CUP de Barcelona volem fer una reflexió sobre la situació política i social que pateix la ciutat i una sèrie de propostes amb la intenció de revertir aquesta situació que ara a continuació exposarem.
Com hem dit moltes vegades en els darrers mesos, patim una triple crisi: una crisi econòmica, política i social. Una crisi que no afecta només als Estats, a les nacions, sinó que també ens afecta a nivell municipal. Una crisi econòmica, en tant que seguim finançant l’estafa financera de bancs i grans empreses amb diners públics, però que a Barcelona es tradueix en malbaratament de fons públics i en inversions que disten molt de beneficiar als veïns i veïnes d’aquesta ciutat. A nivell polític, perquè segurament des de la fi de la dictadura i la malanomenada transició, mai hem patit un descrèdit tan gran de totes les institucions públiques i dels partits polítics convencionals; i Barcelona no és una excepció. I a nivell social, perquè estem patint la crisi social més brutal de les darreres dècades, amb dos milions d’aturades als Països Catalans, i, a Barcelona, amb uns nivells d’atur que arriben al 25% en molts barris de la ciutat.
A més de tot això, en els darrers anys, a Barcelona hem vist com l’especulació urbanística ha encarit de manera exponencial el preu de l’habitatge, el que ens ha portat a tenir més de 80000 pisos buits a la ciutat i que ha destruït barris sencers, com Vallcarca, que ha patit un pla urbanístic que ha omplert el barri de solars i edificis buits; hem vist la destrucció del model de comerç de proximitat, promovent la creació de grans centres comercials; hem vist la creació de “la marca Barcelona”, un model turístic sense cap arrelament al territori, basat en el consum massiu i que ha convertit aquesta ciutat en una “ciutat aparador” feta pels turistes que la visiten i no per les persones que hi viuen. També hem viscut la privatització de l’espai públic i la limitació del seu ús. Els dos exemples més importants viscuts en el darrer any han estat el Port Vell i el Park Güell, que han estat literalment robats als veïns i veïnes dels barris colindants i de tota la ciutat. A més de les ordenances del civisme, que volen limitar l’ús de les places i carrers per part del veïnat.
També hem viscut una pujada exponencial del preu del transport, malbaratament sistemàtic de diner públic, l’exemple principal seria la inversió de milions d’euros en el Passeig de Gràcia, una remodelació que només servirà per beneficiar grans marques i grans empreses de la ciutat.
Cal fer evident la manca de democràcia que vivim. A les institucions municipals no s’hi pot participar per prendre les decisions que afecten a aquesta ciutat i els òrgans establerts són merament consultius i “de fireta”.
Per tot això que hem descrit, creiem que cal construir una candidatura per les properes eleccions municipals del 2015. Una candidatura que trenqui amb el model de Barcelona vigent actualment. Una candidatura que tingui com a objectius crear espais de comunicació i interacció entre les diverses lluites que hi ha a la ciutat i obtenir representació a l’ajuntament de Barcelona i als districtes, la qual cosa ens permetria portar les lluites del carrer a les institucions municipals, presentar una batalla ideològica per combatre l’actual model capitalista i neoliberal imperant al consistori i articular un front de lluita al servei de les classes populars d’aquesta ciutat.
És per això que engeguem un procés de construcció d’aquesta candidatura amb la I Trobada Popular Municipalista, que serà dissabte 29 de Març a l’Escola Mediterrània (Passeig Marítim nº5), a la què s’hi convoca a tots els moviments socials i lluites populars presents a la ciutat i a totes les veïnes que vulguin participar en la construcció d’aquesta candidatura.
Els objectius d’aquesta candidatura són essencialment dos:
-
Anàlisi de conjuntura política. Definir les necessitats i voluntats d’aquesta candidatura i definir l’espai polític en què s’ha de moure aquesta candidatura
-
Una declaració política de compromís, de crear una candidatura de ruptura amb l’actual model de Barcelona i generar, arrel d’aquesta candidatura, un motor de transformació social per la ciutat i pels Països Catalans.