Re-dissenyem el barri de Vallcarca

Si fa uns dies informavem d’una reunió entre l’alcalde i algunes entitats de Vallcarca, dijous dia 4 es va produir un altra reunió amb la regidora i alguns tècnics. En aquesta, però, van ser-hi convidades altres entitats del barri que fins ara havien estat marginades de la definició del pla urbanístic de Vallcarca, fet que celebrem. En aquesta es va tornar a posar sobre la taula la voluntat de l’equip de govern de modificar el PGM que afecta aquest barri, una de les velles reivindicacions.

Davant d’aquesta volem fer les següents consideracions:

a) No podem deixar d’expressar, en un primer moment, el què considerem una negligència política dels partits que fins ara havien gestionat Barcelona: PSC i ICV-EUiA. La destrucció del barri iniciada al 2002 sota el pretext i les grans bondats d’un “meravellós” vial que unís Av. Vallcarca amb Pl. Mons, ara s’ha mostrat com un mal innecessari i totalment evitable. Els i les veïnes de Vallcarca han vist com al llarg de 10 anys es destruïa lentament i amb acarnissament un barri sencer, sota un pretext que finalment el govern s’adona que no tenia cap sentit. Però, davant del patiment diari de centenars de families que eren obligades a marxar de la seva llar, davant la tristesa de les veïnes que veien com la identitat d’un barri s’esmicolava lentament, davant les penúries que el comerç de proximitat ha hagut de fer front durant aquests anys: qui assumirà responsabilitats polítiques? Sembla ser que jugar a “maquetes” i destruir un barri, és totalment gratuït.

b) Valorem positivament la reobertura del procés de definició del pla urbanístic de Vallcarca, ja que va estar fet sota un pretext innecessari, amb la participació de només alguns sectors veïnals, i promovent l’especulació immobiliària i els rèdits econòmics de les grans constructores.

c) Demanem que el procés de redefinició no només es focalitzi en la peça AA6 (a sota del pont) sinó que inclogui el conjunt del pla, independentment de si és privat o públic. Creiem que l’estratègia urbanística de Barcelona no ha d’estar marcada per interessos privats i per tant l’Ajuntament ha de tenir les eines administratives i legals per fer-ho.

d) Els eixos que han de dirigir aquesta redefinició han de ser: 1) recuperar la identitat històrica del barri de Vallcarca, 2) la planificació d’espais de socialització comunitaris (places, jardins…), 3) garantir el comerç de proximitat de qualitat, 4) evitar destinar sol urbà a usos privats (jardins o illes internes), 5) un adequat disseny arquitectònic per preservar la identitat del barri i la seva especialitat com a casc antic, 6) promoure les cooperatives d’habitatge, 7) respectar i integrar les diferents iniciatives veïnals presents, 8) una participació real de tots els agents amb la realització, si cal, d’una consulta vinculant.

e) Aquest procés de reedefinició pot comportar un perllongament en el temps de l’execució. Creiem però que el mal a Vallcarca ja està fet, i que cal garantir un barri sota dels diferents eixos exposats encara que signifiqui un retard en la l’execució.

f) Desitgem que se’ns tingui en compte en aquest procés, tal i com les altres forces polítiques de l’oposició.

Candidatura d’Unitat Popular de Gràcia